top of page

Як смакує кава з різних країн світу?

Оновлено: 27 трав. 2023 р.


Кава - це улюблений напій багатьох людей, але для її вирощування необхідні певні умови та відповідний клімат. Територію, найбільш придатну для цього, називають "кавовим поясом", в діапазоні якого знаходиться близько 50 країн-виробників. Смак кави з них відчутно відрізняється.


Це обумовлено кліматичними умовами, якістю ґрунтів, висотою вирощування та навіть рослинами, що ростуть поруч, оскільки під час дозрівання кава переймає їхні смакові та ароматичні якості (десь квіткові відтінки, десь спеції, десь фрукти). Навіть кава, що вирощена на одній і тій самій плантації нового врожаю може відрізнятись від кави з попереднього.


Почнемо з африканських країн звідки і почалась історія цього напою.


Найбільшими виробниками є Ефіопія, Руанда, Бурунді, Танзанія, Кенія. Всі ці країни знаходяться поруч та мають схожий профіль. Кава звідси є дуже солодкою з ароматом меду, ванілі, квітів, жасмину та цитрусу. В смаку відчутна яскрава кислинка ягід (лохина, смородина, малина, барбарис...) та фруктів (персик, манго,слива, груша...), цитрусів з терпкістю чаю. Чиста в смаку, з середнім тілом та соковитим післясмаком (за що дуже полюбилась поціновувачам кави)


Америка є найбільшим виробником кави у світі. Бразилія задовольняє світовий попит кави на одну третину. Інтенсивний смак цього зерна має ноти шоколаду, горіхів та карамелі. Можливі і фруктові та цитрусові ноти. Виділяється збалансованим смаком та середнім тілом.


Наступним великим виробником є Колумбія. Домінантними смаками є шоколад і какао, часто можна відчути чорнослив та фрукти. Володіє насиченим тілом і післясмаком какао.


Кава з Гватемали відома солодким ароматом ванілі, карамелі та фруктів. В смаку теж солодка, з відчутними нотками фруктів та легкою кислинкою часто з винним післясмаком.


З Ель Сальвадору - має квітковий аромат, своєрідний глибокий смак з нотами чорного шоколаду, горіхів та ніжною кислинкою фруктів. Напій виходить досить густим та солодкуватим, а холодна кава набуває приємного м’якого присмаку мигдалю.


Кава в Нікарагуа відрізняється насиченим шоколадним смаком та благородною гірчинкою. Напій має легкий горіховий аромат, нотки карамелі та ягодів. В смаку легка кислинка лимону.


Каві з Гондурасу притаманний солодкуватий смак, сухофруктів, червоних ягід та яблука, рому і чорного шоколаду. Тіло округле та насичене.


Слід пам'ятати, що смак зерна залежить не лише від країни вирощування, а й від обробки зерна, обсмаження та рецепту приготування.




136 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page