Історія:
Кава по-ірландськи винайдена понад сто років тому шеф-кухарем Джо Шеріданом, який працював в аеропорту “Шаннон” в Ірландії. Він побачив, що люди, з літака, який був змушений повернутися через непогоду, хочуть зігрітися. Тому додав до звичайної кави трішки ірландського віскі. А коли люди запитали, як називається такий напій, Джо відповів “кава по-ірландськи”.
Свою всесвітню популярність напій отримав завдяки журналісту, що був одним із тих пасажирів.
Кава по-ірландськи (irish coffee) – складається з гарячої чорної кави, ірландського віскі, коричневого цукру і збитих вершків. Родзинка цього коктейлю – контраст кави з віскі та поєднання гарячого напою та холодних збитих вершків.
Правильне приготування кави по-ірландськи трохи складне, але дотримуючись точних пропорцій можливо приготувати айріш каву і вдома. Весь посуд та предмети, до яких торкатимуться вершки, повинні бути кімнатної температури, інакше вони можуть згорнутися. Використовуйте краще класичний віскі, він додасть більш яскравий смак каві.
Рецепт кави по-ірландськи від KREDENS CAFE:
Фільтр-кава - 100 мл
Віскі Jameson- 45 мл
Цукор тростинний - 5г
Вершки 33% - 50 мл
Фільтр каву та цукор наливаємо у стакакн та добре перемішуємо до повного розчинення. Додаємо віскі та ще раз перемішуємо.
Вершки збиваємо у шейкері з кубиком льоду. Вдома немаючи шейкера, його можна замінити двома склянками. Беремо барну ложку (або чайну), дно якої повино бути на поверхні але торкатись фільтр-кави, але сама ложка має бути на поверхні не занурюватись у каву. Обережно вливаємо вершки на каву, аби вони не осіли. Напій готовий, смачного!
Маленька порада
Віскі можна обпалити, аби вивільнити частину алкоголю. Для цього віскі перед вливанням у фільтр-каву наливають у металевий джаг і підпалюють. Далі просто перемішують протягом 30с-1 хв. Якщо до цього ж віскі додати тростинний цукор (а краще сироп з нього) то завдяки карамелізації, напій може набувати приємних карамельних смаків.
Чому у вас нема цієї кави?( Памʼятаю, ви готували її на книжковому форумі. Ви молодці)