top of page

Найдорожча кава у світі Копі Лувак

Оновлено: 19 лют. 2022 р.


Можливо, ви чули про каву Копі Лувак (індонез. Kopi luwak), але навряд куштували її. Це одна з найдорожчих кав в світі, бо ціна її може доходити до 400 доларів за кілограм і більше. Це просто кавова селебріті! І ви точно зараз думаєте: «Ого, це повинна бути неймовірно смачна кава!».


Але Копі Лувак не цінується настільки дорого через свій смак. Вся справа в її виробництві.


Kopi Luwak виробляється з кавових ягід, які були з'їдені, частково перетравлені та виведені циветовим котом, сором’язливим, нічним індонезійським ссавцем.


В часи, коли ця кава була винайдена, фермери витрачали купу часу на пошуки та збирання цих маленьких котячих послідів, промивання, висушування, обробку та обсмаження, перш ніж перетворити це у чудову чашку кави. Під час травлення кавове зерно проходить певний тип ферментації, оскільки цивета не в змозі перетравити ціле зерно, а лише м’якоть. Вважається, що цей «спосіб обробки» надає каві дуже особливий, яскравий смак, що відрізняється практичною відсутністю гірчинки.

Проте історія про фермерів-мисливців за котячим послідом і те, що цивети живуть у природних умовах та обирають лише найбільш стиглі і найсмачніші кавові вишні, а обсяг виробництва цієї кави не перевищує декількох сотень кілограмів на рік, давно не є істиною.


Сьогодні ви будете дуже довго намагатися знайти місце, де продається справжня кава Kopi Luwak, тобто дика. У наш час кішка цивета проводить своє життя не блукаючи по кавових зарослях у темний час ночі та невинно перекушуючи улюбленими кавовими смаколиками, а в тісній дротяній клітці, де її безперервно годують далеко не відбірними кавовими ягодами доти, доки не дістануть її екскременти, щоб повторити весь сумний процес знову наступного дня.


Сьогодні лювак є частиною лінії виробництва кави, і тут постає питання: чому це все-таки так дорого?


Спочатку фермери стягували таку високу ціну за каву, бо її важко було здобути, тому для такого рідкісного та дикого продукту вона була виправданою. Але зараз вже існує цілий процес виробництва, який не гарантує первинної якості, смаку та аромату.


Хоч тут варто зазначити, що кавові експерти зовсім не так високо цінують смак цієї кави, як про неї говорять її виробники.


Отже, чим Kopi Luwak відрізняється від будь-яких інших кавових зерен?


Поки ця кава виробляється промислово та жорстоко на плантаціях, а не природним шляхом, вона вже не претендує на справжню цінність. Це унікальна легенда про виробництво зробила цю каву такою безцінною, а без неї чим вона стала? Точно чимось, з присмаком гіркоти у роті.


4 009 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page