top of page
  • Фото автораVolodymyr

Як вибрати каву в магазині?

Тут в нас величезний вибір! Часто ми вибираємо візуально привабливу упаковку, але чи вона призначена для зберігання кави? Скільки часу взагалі має зберігатись кава? І що це за клапан, що інколи є всередині? 😐Не все так просто! Так, сьогодні поговоримо про основні критерії, які допоможуть вам з вибором смачної кави в магазині💪🏻

Як обрати каву в магазині. Поради від фахівців Kredens Cafe
5 кроків як обрати каву в супермаркеті

Ви нас часто просите допомоги при виборі кави, коли купуєте її в наших кавʼярнях, але як її обрати в масмаркеті, коли поруч немає фахівця?

«А що означає під еспресо? Я не готую еспресо вдома»

Давайте розпочнемо з найголовнішого – з вибору обсмажування. Воно буває різним: французьким, міським, тощо. І в теорії це так і є, але на практиці існує два види обсмаження: під фільтр (світле) та під еспресо (темне).


Крок 1. Вибираємо обсмажування


Обсмажування обирається для способу приготування. Кава, обсмажена під еспресо(темна), підходить для способів, де короткий час заварювання (еспресо - 30 секунд, джезва - 2 хв, заварювання в чашці - 1-2 хв, гейзерна кавоварка - 2 хв)☕️


А обсмажування під фільтр (світле), чудово підходить до способів приготування, де йде триваліший контакт кави з водою.

До таких відносяться: фільтр кавоварки, або ще так звані пуровери (кемекс, дріп V60, каліта, клевер...) аеропрес, сифон, колдбрю, капінг.


Хоча, звичайно існують методи, де можна використовувати різні обсмаження, в залежності від вподобань. Для такого методу, як френч-прес, часто використовують обидва способи. Пам’ятайте, що світле обсмаження забезпечує кислинку та солодкавість у смаку 🍋🍓в той час, як темне - гірчинку!

Детальніше про обсмажування ми писали в цій статті.


Крок 2. Змелена чи в зернах?


Старайтесь обирати каву в зернах, вона краще зберігає свої смаки. Якщо є нагода оцінити зерно, то варто звернути увагу, щоб воно було цілісне, однакового розміру та кольору. Каву краще змолоти безпосередньо перед приготуванням, також не рекомендується робити це заздалегідь, оскільки вона втрачає свої смакові та ароматичні властивості🌱


Та, якщо ж, у вас немає кавомолки вдома, то краще купувати каву в закладах, де обране вами зерно можуть змолоти під потрібний вам спосіб приготування. Коли ви ж обираєте вже змелену каву в магазині, то помол найчастіше орієнтований під запарюваня в чашці☕️


Купуйте перевірені бренди, оскільки якість зерна в упаковці змеленої кави може бути погана. Часто туди часто додають суміш з різних сортів кави та дефектні зерна, які не можливо помітити, коли кава вже змелена.


Крок 3. Склад 🧐


Звертайте увагу на склад та чи зазначений сорт зерна

Краще обирати арабіку, вона має більш м'який смак, приємну кислинку та солодкавість. Часто можна зустріти суміш арабіки з робустою. Найчастіше це робиться для здешевлення продукції та збільшення гірчинки в смаку (робуста - гірка).

Також варто придивитись до країни-виробника, оскільки смак кави з різних країн відрізняється. Це обумовлено різницею в кліматі та якістю ґрунтів. Наприклад, сорти арабіки з Бразилії 🇧🇷 мають притаманний горіховий присмак, з Гватемали - більш шоколадний 🍫, а кава з Кенії і Ефіопії – ягідний з квітковим ароматом🌸

Зверніть увагу, що це є природні смаки в каві, за хорошу якість яких, вона високо цінується. Також на прилавках магазинів, часто можна зустріти ароматизовану каву з смаком вінілі, шоколаду, вишні, вершків, ірландського крему... Це не природні смаки, а ароматизатори. Будьте обачними!


Крок 4. Дата обсмажки


На упаковках завжди вказується дата обсмажування та її термін реалізації. Краще обирати та вживати каву протягом 2-3 місяців від цієї дати. В цей час вона має інтенсивний смак та аромат.

Також найкраще споживати каву, обсмажену не раніше ніж за два тижні до вживання. Це зумовлено тим, що кава після обсмажування має пройти процес дегазації. В цей час вона є нестабільною в смаку.


Крок 5. Клапан


Шукайте упаковки з клапаном!

Він допомагає довше зберегти якість кави. Сам клапан, працює лише односторонньо, випускаючи з упаковки зайвий газ, який утворюється та накопичується в зерні під час обсмаження, та не впускаючи кисень всередину, щоб кава залишаюсь свіжою довший час

Якщо ви купуєте каву в добрих кавʼярнях, то не завжди можете зустріти клапан. В наш час також існують, так звані, "дихаючі" упаковки, які справляються з цією ж функцією. Винайшли їх ще у 2013 році в Швеції.



А ще краще приходьте за кавою до нас 😄, в KREDENS CAFE! Наші баристи зможуть допомогти вам з вибором кави в зернах, змолоти під потрібний вам спосіб приготування і підказати, як краще зварити її в домашніх умовах.

А якщо немає можливості обрати її офлайн, тоді обирайте вже перевірену каву в нашому онлайн-магазині, де можна купити каву, яку ми використовуємо в своїх кавʼярнях


Бажаємо вам обирати та куштувати лише смачну каву! ❤️

48 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page