В перекладі з англійської перекладається як «горошина». Зазвичай в кавовій ягоді є два зернятка, але іноді розвивається тільки одне. Саме дана особливість надає унікальну округлу форму. Його вибирають окремо та маркують скорочено «PB».
Що таке зерна Peaberry (пібері)?
Кава - це ягода, яка нагадує вишню. Зазвичай ці вишні розвивають дві кісточки, але, з невідомих причин, у деяких вишень розвивається лише одна. Ці єдині зернятка відомі як пібері (горошина), названі через їх округлу схожість на горошину. Промисловість ще не з’ясувала, чому зʼявляється ця генетична варіація. Є припущення, що на цю особливість впливає погода, запилення або живення рослин. На данний момент ніхто не може відтворити такі умови для кавового дерева, щоб воно родило зерна-пібері.
Будучи на плантації, ззовні практично неможливо визначити чи всередині ягодки знаходиться зернятко-пібері, чи звичайні два зернятка. Це стає відомо лише після обробки зібраної кави, коли в загальній кількості кави знаходять ці унікальні насінини. Варто розуміти, що на всьому кавовому дереві не всі ягоди мають пібері-зерна. Вони трапляються дуже рідко. А тепер уявіть, що з 1000 футів зібраної кави в середньому можна отримати лише 50 футів зерен-пібері. Відбирають такі зернятка переважно вручну. Уявіть собі, які це зусилля
Як це впливає на смак
Дехто стверджує, що через те, що кавова вишня вклала весь свій «сік» у створення одного зернятка замість двох, воно може мати інший смаковий профіль. Це ще не було доведено, тому не варто розраховувати на особливий смак цієї кави в порівнянні до звичайної з тої ж країни. Але це не означає, що пібері не варто пробувати! Нехай це буде просто цікавий досвід для ваших смакових рецепторів😌
Де ростуть Peaberry?
Піберрі зустрічається в зернах кави з будь-якого куточку світу. Але абсолютним лідером є Танзанія 🇹🇿. Також для відбору пібері чимало ресурсів вкладають окремі плантації Кенії та Гаваїв. Відсоток таких особливих зерен від загального урожаю складає 5-7%.
Обробка та обсмажка 🔥
Обробка цієї кави також дещо відрізняється. Для класифікації зерен по розміру для піберрі є окреме сито з більш подовженими отворами. Щодо обсмажки, то тут думки розділяються. Хтось каже, що зерна PB обсмажуються швидше, інші ж - навпаки довше.
Деякі обсмажчики кави кажуть, що таку каву легше смажити, оскільки її округла форма дає змогу смажити її легше, ніж класичні зернятка з плоскими боками. Інші стверджують, що вони складніші з тих самих причин 🤷♂️
Вміст кофеїну в PB
Якщо говорити про кофеїн, то в кавових зернах Peaberry міститься його дещо більша його кількість. Фахівці зазначають, що вміст кофеїну в каві Tanzanian Peaberry становить 1,42%, тоді як у більшості інших сортів кави він становить від 1% до 1,37%.
В наш час популярність peaberry зростає . В Австралії існують кав’ярні, що спеціалізуються виключно на цьому зерні. Вони запевняють, що піберрі - це рідкісне та унікальне явище, а смак кави звареної на цьому зерні є неповторним. Тому ціна є значно вищою💰
Kommentare