top of page
  • Фото автораVolodymyr

Колесо смаків і ароматів кави


Колесо смаків та ароматів в каві. Пост Kredens Cafe
Колесо смаків та ароматів в каві

Колесо смаків і ароматів кави - це, можливо, один з найважливіших інструментів в кавовій індустрії

Серед професіоналів колесо смаку відіграє дуже важливу роль, оскільки допомагає класифікувати незліченні характеристики смаку спешелті кави🌸🌱🍏🥭🍇🍊🍋

У 2016 році WCR (World Coffee Research) спільно з десятками інших експертів, вчених і компаній, що займаються обсмаженням кави, створили цю велику класифікацію. Це було найбільше спільне дослідження смаків кави, яке дозволило створити, визначити і об'єднати загальну лексику для професіоналів галузі.


Колесо смаків допоможе зрозуміти позитивні та негативні смаки у вашій каві. Якщо те, що ви відчуваєте (наприклад, ноти яблука) знаходяться у верхній половині колеса - це добре, якщо у нижній (наприклад, медичний запах), то, мабуть, з зерном є проблеми.


Цим колесом користуються кавові фахівці, аби краще зрозуміти зерно. Саме воно допомагає зосередитись на конкретних дескрипторах,і не мати розмите враження оцінюючи каву. Смаки погруповані, що формує легший шлях для розуміння.


 

Як користуватись колесом смаків та ароматів:

Розберемось на прикладі смаку, хоча аромат працює схоже.


  1. Впершу чергу ознайомтесь з колесом. Вам варто розуміти його структуру ще до того, як ви ним скористаєтесь. Ще краще, якщо ви читаючи хоча б основні дескриптори спробуєте уявити і згадати цей смак і мить, повʼязану з ним. Наприклад читаючи "смородина", спробуйте згадати як ви відчуваєте цей смак. Всю терпкість цієї ягоди, її солодкавість, якою була погода в ситуацію, яку ви щойно згадали читаючи це слово. Це допоможе розвинути фантазію і осаціювати кожний дескриптор.

  2. Далі скуштуйте каву. Це може бути як професійний капінг чи еспресо в кавʼярні так і просто заварена вдома кава. Намагайтесь засьорбнути каву якнайголосніше разом з повітрям. Це допоможе краще розрізнити смак, який ви відчуватимете. А також допоможе розприділити каву рівномірніше по всій порожнині рота, а відповідно до більшої частини рецепторів.

  3. Якщо ви чітко зрозуміли який дескриптор ви відчули - це вже добре. Але якщо ви не розумієте чітко який смак відчули - скористайтесь колесом. Йдіть від центру до краю. Почніть з базового смаку, який ви відчуваєте. Це може бути солодкий, солений, кислий, гіркий та умамі (такий собі 5й смак). Потім завдяки колесу ваші відчуття звузяться до чогось більш конкретного. І не хвилюйтесь, якщо вам не вдалось зрозуміти, який саме смак ви відчули серед категорії. Таке теж буває. Наприклад, ви зупинились на жовтих фруктах, але не розумієте які саме: чи то кісточкові персик або абрикос, чи то жовте яблуко чи слива. Таке буває і у фахівців. І не завжли це проблема фахівців, а розмиті дескриптори самого зерна. Зазвичай через це зерну можуть знизити бали при його оцінці.

  4. Спробуйте це повторити як тілки кава охолоне до більш теплого стану. Ви відчуєте як з охолодженням з смаку зникли першовловлювані ваші різкі смаки і зʼявились нові. Саме в такому стані далі описують кислотність в каві. Але це інша тема обговорення







168 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page